Kamu Görevlilerine Toplu Sözleşme Ve Grev Hakkı Çalıştayı Başladı

 

2009 Toplu Görüşme Tutanağı’nda yer verilen, kamu görevlilerinin ve sendikalının toplu sözleşme ve grev hakkıyla ilgili çalıştay, Abant’da başladı. Çalıştay’a sendikamız adına Genel Başkanımız Mahmut Kaçar ve Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreterimiz Mustafa Kulluk katıldı.

 

Açılışta konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, konunu tüm yönleriyle ele alınacağını söyledi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasında, Toplu Görüşme Tutanağı’nda yer verilen karar gereğince çalıştayın tutanakta belirtildiği şekilde ve tarihte toplanmasının, toplu sözleşme ve grev hakkının fiilen kullanılmasını sağlayacak bir sonuç bildirgesi çıkacağına dair inancını artırdığını söyledi.

 

 

 

BAKAN YAZICI: HER YÖNÜYLE ELE ALINACAK

 

Çalıştay'ın açılışında konuşan Bakan Yazıcı, çalıştayın, kendilerine ışık tutacağını kaydetti. Yazıcı, sendikal hakların tarihiyle ilgili bilgiler de verdi. Yazıcı, konuşmasının sonunda çalıştayı düzenleyen ve katkıda bulananlara teşekkür etti.

 

KATILMAYANLAR, ÖNEMİNİ ANLAMAYANLAR

 

Çalıştaya, bazı konfederasyonların katılmadığını da söyleyen Yazıcı, şunları söyledi: "Türkiye'de kamuda çalışanlarla ilgili onların grev ve toplu sözleşme haklarını konu edinen ilk çalışma. Şimdiye kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Sendikaların talep ettikleri arasında grev ve toplu sözleşme istekleri var. Bizde dedik ki bunların çok değişik uygulamaları var. İLO kararları var. Bütçemizde anayasal düzenlememiz var. Tüm bunları enine boyuna hem teorik açıdan hem de bir çalıştay yaparak bunları tartışalım ve bunu da 2010 yılın ilk aylarında yapalım dedik. Toplantıya katılan, müzakerelere katılan MEMUR-SEN, KAMU-SEN ve onların sendikalarının tutanakta imzası var. Yapılan bu çalışma sonucunda istediğimiz taleplerin hiçbiri sonuçsuz kalmayacak. Kararlaştırdığımız konuların hiçbiri görmezden gelinmeyecek. Bunun uygulamasını yapıyoruz. Buna ilişkin davetlerimizi Kasım ayı başında yaptık, tüm sendikalara konfederasyonlara göndermiş bulunuyoruz. Ve nitekim KESK 6 kişi ile çalıştaya katılacağını bildirmişti. Kamu-Sen ise "bunları tanımayız, biz çalıştay bilmeyiz, toplu sözleşme birer haktır bunu verin gitsin" diyor. Davet ettiğimiz kurumlardan ve kişilerden bu konuyu önemseyenler katılmış ama belli düzeyde katılmış. Önemsemeyenler bunun önemini kavrayamayanlar katılmamış. Bazı kişilerin katılmaması Türkiye'de çalışan ve bundan yararlanacak olanlar bu çalıştayın önemini azaltmaz."

 

 

 

ÇALIŞTAY, İNANCIMIZI ARTIRDI

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da konuşmasında, "İstiyoruz ki, bu çalıştay memurların onlarca yıldır beklediği toplu sözleşme hakkının verilmesine yol haritasını oluştursun. Umarız ki, vermemenin bahanesine bir alt yapı oluşturmaz. Avrupa ülkelerinin tamamına baktığımızda çalışma hayatı boyutu ile sendika hakkının en önemli insan hakları arasında yer aldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

ILO’nun 2009 yılında, sendikal konularda Türkiye’ye teknik yardımda bulunmayı teklif ettiğini de söyleyen Gündoğdu, bunun onur kırıcı bir durum olduğuna dikkat çekti.

Çalıştayın düzenlenmesine ilişkin hükmün yer aldığı Toplu Görüşme Tutanağına imza atan Kamu-Sen’in ve çalıştaya katılacağını ifade ederek katılımcı listesini gönderen KESK’in, çalıştaya katılmama tutumlarıyla ilgili bir değerlendirme yapmayı gereksiz bulduğunu da söyleyen Gündoğdu, “Sivil toplum örgütleri özellikle de sendikalar, katılımcı ve çoğulcu demokrasinin oluşması için vazgeçilmez unsurlardır. Sadece sorunları seslendiren bir zemin değil, çözüm önerilerini şekillendiren ve çeşitlendiren çözüm üreteme merkezleridir. Ülkemizdeki kamu görevlileri, toplu sözleşme ve grev hakkından yararlanamadığı sürece tekemmül etmiş bir demokrasimiz olduğunu söylemeye hakkımız olmayacaktır” şeklinde konuştu.

 

Kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağı devam ettiği sürece, demokrasimizin topallıktan kurtulamayacağını da dile getiren Ahmet Gündoğdu, daha sonra şunları kaydetti: “Bu çalıştay, bu yönüyle farklı sivil toplum örgütlerinin, devletin bir çok kurumu ve kuruluşuyla aynı sorun hakkında aynı zemini kullanarak fikirlerini ifade etmesi gibi bir zenginliğin başlangıcı olacaktır. Demokratikleşme süreci açısından istim üzerinde olduğumuz bu dönemde, böyle bir Çalıştay’ın yeni ufuklar açacağına inanıyorum.”

 

TOPLU SÖZLEŞMEYİ TARTIŞMAYA DEĞİL, NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAĞINI KONUŞMAYA GELDİK

 

Gündoğdu, Memur-Sen’in bu Çalıştay’a dair beklentisinin toplu sözleşme ve grev hakkının tartışılacağı zeminden öte, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ve grev hakkına sahip olmasını sağlayacak düzenleme ve değişiklikleri hangi içerikle ve ne zaman hayata geçirileceğinin belirleneceği bir zemin olduğunu kaydetti.

“Bu çalıştaya, toplu sözleşme ve grev hakkını dillendirmeye değil toplu sözleşme ve grev hakkını sonucu ne olursa olsun alacağımızı ifade etmeye geldik” diyen Gündoğdu, toplu sözleşme ve grev hakkı konusunda ilerleme kaydedilmemesi durumunda 2010 yılı toplu görüşmelerine katılmayacaklarını bir kez daha hatırlattı

Çalıştayın açılışının ardından yapılan panelde 'Kamu Görevlilerinin Grev ve Toplu Sözleşme Haklarının Ulusal ve Uluslararası Hukuki Boyutu ve Uygulamaları' ele alındı.

 

ÇALIŞTAY İKİ GÜN DAHA DEVAM EDECEK

 

Çalıştayın ikinci gününde; 'Kamu Personel Sistemi, ve Kamu Görevlilerinin Toplu Sözleşme ve Grev Konusu', 'AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Uluslararası Sözleşmeler Çerçevesinde Kamu Görevlilerinin Toplu Sözleşme Hakkı', 'AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Uluslararası Sözleşmeler Çerçevesinde Kamu Görevlilerinin Grev Hakkı', 'Grevli Toplu Sözleşmeli Kamu Personel Sistemi: Değişimler, Düzenlemeler' konuları ele alınacak. Çalıştayın üçüncü gününde ise çalışma raporları ve sonuç bildirisi hazırlanarak sunum yapılacak.

 

  • PAYLAŞ :