Konfederasyonumuzun İl Temsilcileri Toplantısı Yapıldı

 

Konfederasyonumuzun İl Temsilcileri Toplantısı 9 Ağustos Cumartesi günü Ankara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi Sosyal Tesislerinde yapıldı.

 

Toplantı Konfederasyonumuza bağlı sendikaların Genel Başkanları, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ve İl Temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Başkan GÜNDOĞDU, dünya ve Türkiye gündemi ile toplu görüşme süreci hakkındaki görüşlerini açıkladı.

 

Küreselleşmenin gücünü elinde tutan emperyalist güçlerin bu kuvveti orantısız bir şekilde kullandığını, başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın neresinde zulüm, gözyaşı, kan, açlık ve sefalet varsa bunların hepsinin müsebbibinin aynı güçler olduğunu belirten GÜNDOĞDU, Ortadoğu’daki diktatörleri devirmek için gelen ABD’nin bu diktatörlerden daha çok zulüm yaptığını, bunun için bölgeyi en kısa zamanda terk etmesini istedi. GÜNDOĞDU, Rusya’nın da Gürcistan ve Kafkaslardan elini çekmesini, bölgedeki barışa zarar vermemesi gerektiğini söyledi.

 

Türkiye’nin bölgede ve dünyada lider olabilmesi ve mazlum milletlere elini uzatabilmesi için yeni bir anayasa hazırlayarak sistemin güçlendirilmesi ve demokratikleştirilmesi gerektiğini ifade eden GÜNDOĞDU şöyle devam etti: “Ülkemizin acilen demokratikleşmenin önünü açan, özgürlükleri genişleten, milleti kucaklayan, milletin iradesine saygıyı öne çıkaran, kuvvetler ayrılığı ilkesini sözde değil özde yapan bir anayasaya ihtiyacı var. Bu yeni anayasa ile demokrasimizin gelişmesine engel olan atıl altyapı değiştirilmelidir. Seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu demokratik hale getirilmelidir. Bireysel inanç ve özgürlüklerin önü açılmalıdır. Ülkede demokratikleşme çıtası yükseltilmelidir. Kamu çalışanlarına toplu sözleşmeli, grevli sendikal hak verilmeli, siyaset yapma yasağı kaldırılmalıdır.”

 

Konuşmasında toplu görüşmelere de değinen GÜNDOĞDU, Konfederasyonun toplu görüşme masasına getireceği taleplerin bir kısmını şöyle sıraladı: “Görüşmelerin Sosyal ve Mali konular olmak üzere iki ayrı başlık altında yapılmasını istiyoruz. Hükümetten yaptığı bütçede memuruna ne kadar pay ayırdığının hesabını ve sosyal konularda da ne sunacağının hazırlığını yaparak gelmesini bekliyoruz. Ek ödeme düzenlemesiyle denge tazminatı ve 631 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile ortaya çıkan kayıplarımızı, örgütlülük ödeneğinin Toplu Görüşme primi adı altında 25.724 YTL olarak verilmesini istiyoruz. Uzlaştırma Kurulu karalarının bağlayıcı olmasını, ‘Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı’ verilmesini istiyoruz. Büyümeden kaynaklanan payımızı ve gelir vergisi oranlarında 5 puanlık indirim talep ediyoruz.”

 

Ortak Akıl, adını tarihe yazdırdı

 

2008 yılının gerek Memur-Sen camiası açısından gerekse de ülkemiz açısından ilklerin yaşandığı bir yıl olduğunu belirten Memur-Sen Genel Sekreteri/Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut KAÇAR, 25-26 Nisan’da yapılan genel kurulun ardından göreve geldikleri ilk günlerde kendilerini Türkiye’nin yoğun gündemi içerisinde bulduklarını hatırlattı.

 

Mahmut KAÇAR şunları söyledi: “Göreve başladığımız ilk hafta, demokrasi dışı müdahalelere karşı; halkın, tercihlerinden dolayı tokatlanmasına karşı; millet iradesini hiçe sayma girişimlerine karşı aynı hassasiyetleri paylaşan ve ülkenin geleceğini sendikal vizyonun önemli bir parçası olarak addeden sivil toplum kuruluşları ile birlikte Yeni Anayasa ve Demokrasi Platformu’nu oluşturduk.

 

Bu platformu oluştururken Memur-Sen’in yeni yönetimi olarak, görevimizin, kamu çalışanlarının özlük haklarının muhafazasının yanında, aynı zamanda 73 milyon insanın geleceğini ilgilendiren hususlarda sorumlu sivil toplum kuruluşları adına gerektiği zaman risk alınması gerektiğini; temel değerlerimiz ayaklar altına alınırken, demokrasiyi rafa kaldırma çalışmaları yapılırken, sendikal anlamda yalnız ücret sendikacılığı mantalitesinin doğru olmadığını düşündük.

 

Millet iradesine saygısızlık törpüleneceğine daha da dozunu artırınca Memur-Sen olarak, Hak-İş ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı ile birlikte Ortak Akıl Hareketi oluşturarak meydanlara inme gereği gördük.

 

 Bu amaçla milletin iradesini önemseyen, ‘Kayıt Yok, Şart Yok, Egemenlik Milletindir’ temel sloganı etrafında, halkımızla da kucaklaşarak, Malatya Kernek Meydanında, Samsun Cumhuriyet Meydanında ve en son Bursa Şehreküstü Meydanında yüzbinlerle birlikte, bu memlekette darbe girişimine özenenlere, ülkeyi geriye götürmek isteyenlere, ekmeğimizi küçültmeye çalışanlara, özgürlüğümüzü elimizden almaya uğraşanlara cevap verdik. Bu gücü, siz değerli teşkilat mensuplarının özverili çalışmaları, halkımızın sinesindeki yansımalarından aldık ve memurlarımızın da teveccühüyle 315 bin üyemizi 3 milyonluk güç olarak değerlendirip taleplerimizi meydanlarda haykırdık. Çünkü bizim sendikal görevimizin yanında, bu milletin temel değerlerini yüceltme gibi bir misyonumuz var. Ülkemde özgürlük alanları daraltılırken; ‘Ben yanmazsam, sen yanmazsan, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa’ yaklaşımıyla, Memur-Sen olarak bizlerin de yapabileceği bir şeylerin olması gerektiği inancıyla Kernek Meydanında, Cumhuriyet Meydanında, Şehreküstü Meydanında yer aldık.

 

Memur-Sen, kamu sendikacılığı adına ve ülkedeki demokrasi mücadelesi adına, adını tarihe altın harflerle yazdığı bir süreç yaşamıştır. Bu süreç mert ile namertin birbirinden net bir şekilde ayırt edilebildiği bir süreç olmuştur. Bu dönemde sivilleşememiş ancak kendini sivil toplum örgütü gibi lanse edenler, Türkiye’nin puslu havasından nasıl nemalanabilirim hesabıyla çetecilerle kol kola girerken, Memur-Sen zor olanı seçmiş ve bedeli ne olursa olsun halkın yanında yer almış, halkın değerlerinin savunucusu olmuştur.”

 

Kaçar: Gücümüz de artıyor, sorumluluğumuz da

 

“Bizler, bir taraftan demokratikleşme adına mücadele ederken diğer taraftan 2 milyon kamu çalışanının, aileleriyle birlikte 10 milyon insanımızın sendikamızdan temel beklentilerini en iyi şekilde toplu görüşme masasına taşıma gayreti içerisindeyiz.” diyen Mahmut KAÇAR, Memur-Sen’e bağlı tüm sendikaların el ele vererek, daha yüksek ve daha güçlü ses çıkarmak için 15 Mayıs’ta bütün hizmet kollarında yetki almanın üyelerimiz ve tüm kamu çalışan açısından ne denli önemli olduğunun bilinci ve sorumluluğu içinde hareket edildiğini söyledi.

 

Genel Başkan KAÇAR sözlerine şöyle devam etti: “Resmî rakamlar açıklandığı zaman, heyecanla ve iftiharla gördük ki, Memur-Sen 249 bin olan üye sayısını 314 bine çıkarmıştır. Sendikalara yeni üye olan 70 bin çalışandan 65 bininin Memur-Sen’e üye olduğunu gördük. Daha önce Diyanet hizmet kolu ile başlayıp Bem-Bir-Sen ile devam eden yetkili sendika sürecini bu yıl tarım ve orman hizmet kolunda da yetki alarak toplam 3 hizmet kolunda toplu görüşme masasına oturmaya hak kazandık; 4 sendikamız da yetki sınırına yaklaştı. Bu yıl üç hizmet kolunda yetkili sendika olmamız ve üye sayılarımızı artırmamız, bu toplu görüşmelerde kamu çalışanlarının temel beklentisinin Memur-Sen’in yapacağı hamlelere baktığını göstermektedir.

 

Üye sayılarımız hızla artıyor. Üye sayılarımızın artışı ile birlikte gücümüz de artıyor. Ancak gücümüz nispetinde sorumluluğumuzun da arttığının bilincindeyiz. Gerek genel taleplerin gerekse de yetkili sendikalarımızın kendi içerisinde yapmış olduğu çalışmalarla 15 Mayıs’taki toplu görüşmelere çok iyi hazırlık süreci geçirdik. Bütün konularla ilgili gerekçelerle birlikte hazırlıklarımızı tamamladık. Toplu görüşme taleplerimizi daha önce Toplu Görüşmelerden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Murat BAŞESGİOĞLU, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK ve Maliye Bakanı Sayın Kemal UNAKITAN ile paylaşmıştık.

 

Sahanın tozunu yutmuş, bu sendikanın bu noktaya gelmesinde emeği ve en büyük katkısı olan siz değerli il temsilcilerimizle, siz değerli teşkilat mensuplarımızla birlikte bugün bu hazırlıklarımıza son şeklini verip; inşallah önümüzdeki hafta içerisinde de, 11 Ağustos Pazartesi günü yapacağımız görüşme ile Sayın Başbakanımızla ve daha sonra tüm kamuoyu ile paylaşacağız.”

 

Son olarak da, 2 milyon kamu çalışanının ve aileleri ile birlikte 10 milyon insanımızın umutla beklediği toplu görüşmelerde Memur-Sen olarak, üye olsun olmasın, herkesin takdirini kazanacak ve mali ve sosyal haklar açısından beklentilerine cevap verebilecek bir performansla inşallah, nasıl ki bu demokrasi mücadelesinde, çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakma adına tarihe adımızı altın harflerle yazdırdıysak, toplu görüşmelerde de aynısını yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın.”

 

Genel Başkanımıza Gündoğdu’dan plaket

 

Göreve geldiği ilk üç ay içerisinde 19 bin 160 yeni üyeye sahip olan ve Memur-Sen Konfederasyonunun üye sayısının artışında rol oynayan Genel Başkanımız Mahmut KAÇAR’a başarılarından dolayı Konfederasyon Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDU tarafından plaket verildi.

 

Ayrıca Konfederasyonumuzun yetkili olması ve büyümesinde önemli rolü olan Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet YILDIZ, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel TURBAY ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay KAYA’ya Genel Başkan Ahmet GÜNDOĞDU plaket verdi. Yine Konfederasyonun üye sayısının artmasına katkı sağlayan Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil ETYEMEZ, Büro-Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf YAZGAN, Kültür-Memur-Sen Genel Başkanı Galip YILDIRIM, Ulaştırma Memur Sen Genel Başkanı Halil İbrahim KÜTÜK, Birlik-Haber-Sen Genel Başkanı Ali ERDOĞAN, Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram TONBUL, Bayındır-Memur-Sen Genel Başkanı Abdülhadi KARASAPAN, Emekli-Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil ODABAŞ’a da plaket takdim edildi. Yeni il temsilcileri yönetmeliğine göre seçilen il temsilcilerine de ‘yetki belgeleri’ verilerek yeni dönemde başarılı çalışmalar yapmaları temennisinde bulunuldu.

 

Toplu görüşme taslağı konuşuldu

 

15 Ağustos’ta başlayacak toplu görüşme sürecinin değerlendirildiği toplantıda, eylem ve stratejiler belirlendi. Konfederasyon Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram TONBUL, toplu görüşme talepleriyle ilgili taslağın sunumunu yaptıktan sonra konfederasyon yöneticileri, sendika başkanları ve il temsilcileri toplu görüşme ile ilgili görüşlerini dile getirdiler. Yetkili sendika başkanları hizmet kollarıyla ilgili sunumlar yaptılar.



 

  • PAYLAŞ :