SOSYAL POLİTİKA ÇALIŞTAYI KIZILCAHAMAM’DA BAŞLADI

Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü tarafından düzenlenen Sosyal Politika Çalıştayı, Ankara’da başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müstearı Ebubekir Şahin’in de katıldığı ve İki gün sürecek çalıştaya bakanlık bürokratları, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile araştırmacılar ve konuyla ilgili uzmanlar katılıyor. İki gün sürecek çalıştay sonrası ele alınan konularla ilgili bir sonuç bildirgesi hazırlanacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŞAHİN: ÇALIŞMALARIMIZI KONUNUN TARAFLARI İLE PAYLAŞIYORUZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ebubekir Şahin açılışta yaptığı konuşmada, Sağlık-Sen SASAM’ın bu şekilde bir çalışma gerçekleştirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sağlık-Sen’e, sivil toplum ile kamuyu bir araya getirmesinden dolayı teşekkür eden Müsteşar Şahin, “Yürütmekte olduğumuz tüm çalışmalarımızda, konunun tüm tarafları ile paylaşmayı bir zorunluluk, aynı şekilde kolaylaştırıcı bir unsur olarak görmekteyiz. Sağlık-Sen’in SASAM’ı kurmasını ve böyle bir çalışma yapmasını takdirle karşılıyoruz. Bizim için önemlidir” şeklinde konuştu.

 

MEMİŞ: YAPICI VE ÇÖZÜM ODAKLI ELEŞTİREL KİMLİKLE HAREKET EDİYORUZ

Açılışta konuşan Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, politika geliştirme süreçlerine katılımı önemsediklerini, yapıcı ve çözüm odaklı eleştirel kimlikle hareket ettiklerini söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın hizmet üretim ve yönetim süreçlerinde, Türkiye’nin geleceğinin inşa ve ihya sürecinde güçlü bir paydaş olma gayreti içinde olduklarını ifade eden Genel Başkan Metin Memiş, sağlık ve sosyal hizmet politikaları başta olmak üzere sosyal politikanın bütün alanlarında gelişime ve ilerlemeye katkı sağlamak hedefiyle bugüne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.

60 yıllık geçmişi olan sendikal hareket içinde ilk kez bilimsel temelli sendikacılığı stratejik bir hedef olarak kabul eden ve bu anlayışı kurumsallaştıran sendika olmanın kendileri için ayrı bir onur kaynağı olduğunu söyleyen Memiş, “Üyelerimizin alın terini hizmete dönüştürme adına kurduğumuz SASAM Enstitümüzün, Türkiye’nin küresel vizyonunu temsil eden bir kimliğe eriştiği günleri görmek ise en büyük dileğimizdir.” şeklinde konuştu.

Devletin ana aktör olduğu sosyal hizmet alanlarında zamanında ve yerinde müdahaleler yapılamadığı takdirde, ciddi patolojilerin geliştiğine şahit olduklarına dikkat çeken Metin Memiş, özellikle sağlık ve sosyal hizmet alanlarında sahadaki çalışanlar olarak bunları daha yakından gördüklerini ifade etti.

Toplumsal ve kültürel koşullara uygun politikalar geliştirilmediği, ya da doğru politikaları uygulayacak güçlü sistemler kurulamadığı için hedeflerin akamete uğradığına şahit olduklarını belirten Memiş, “Bu noktada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulduğunda, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin sosyal kalkınma ile mümkün olacağına inananlar olarak çok umutlandık. Ancak aile politikalarını, kadın politikalarını, kültürel dokumuzla, değerler sistemimizle istediğimiz şekilde uyum sağlandığını söylemeye uzağız. Bugün çok ciddi sosyal patolojiler yaşamaya devam ediyoruz. Hatta değerler söyleminin, medeniyet söyleminin çok güçlü şekilde seslendirildiği bir dönemde, aile içi şiddet, boşanma gibi sorunlar yaşamaya başladık. Öyle oldu ki, manevi dinamiklerden beslenen ailesel ve toplumsal ilişkilerin dejenere olmasında sosyal yardım politikalarının da katkısı olduğunu gördük. Bu nedenle insanı, hayatın her alanında kuşatan politikalar yürütürken, mutlaka sağlam temellere dayandırmalıyız. Var olan paradigmaları, uluslararası uygulamaları gerektiğinde kendi toplumsal gerçekliğimiz ışığında sorgulamak durumundayız” dedi.

 

KARS: SOSYAL POLİTİKALARA KATKI SUNMAK İSTİYORUZ

Açılışta konuşan SASAM Sosyal Politikalar Direktörü Dr. Özcan Kars da, sosyal politikanın en temel amacının insan, aile ve toplumun refahının sağlanması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olduğunu söyledi. Kars, ihtiyaçların her zaman daha çok ve çeşitli olduğunu, kaynakların ise sınırlı olduğunu; sosyal politikanın bu ana açmazı önce açıp, sonra da aşmaya çalışması gerektiğini kaydetti. Çalıştay ile hem politikaları analiz etmek, hem katkı sunmak hem de gelecek hedeflerine yönelik görüş ve öneri sunmayı hedeflediklerini söyleyen Kars, bakanlık çalışanlarının sorunlarının da çalıştayda ele alınacağını ifade etti.

 

BOZGEYİK: YAPILAN BU ÇALIŞMALAR ÖNEMLİDİR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilk Müsteşarı Kenan Bozgeyik de programa katılarak bir konuşma yaptı. Bakanlığın kuruluş sürecinde karşılaştıkları zorlukları anlatan Bozgeyik, bugün önemli çalışmalara imza atan Sağlık-Sen’in o tarihte de kendilerine yardımcı olduğunu ve sürekli kendilerine yol göstericilik yaptığını ifade etti. Sağlık-Sen’in katkılarını hiçbir zaman unutamayacaklarını söyleyen Bozgeyik, “Geçmişinde bu kadar önemli çalışmalar yapan Sağlık-Sen’in bundan sonra da bu çalışmalarını sürdüreceğine olan inancımı belirtiyorum” dedi.

 

Çalıştay, İşgücü Politikaları ve Sendikal Haklar Direktörü Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın’ın Türkiye’de Sosyal Politika Modeli başlıklı sunumu ile devam etti. 

 

 

 

 

  • PAYLAŞ :