Aile Hekimlerine İhtiyaç Halinde Nöbet Tutturulabilecek

 

Sağlık Bakanlığı illerdeki farklı uygulamalar üzerine aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına nöbet düzenlemesine yayınladığı bir genelgeyle açıklık getirdi. Aile Hekimi ve aile sağlığı elemanlarına rutin şekilde nöbet tutturulamayacağı ancak alınacak tedbirlere rağmen personel ihtiyacının sürmesi halinde aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarından da nöbet hizmetlerinde yararlanılabileceği ifade edildi.

 

 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun tarafından illere gönderilen genelgede, bir süre önce aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına nöbet öngören yasanın uygulamasına yönelik düzenlemeye gidildiği hatırlatılarak, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu çerçevesinde hizmet veren aile hekimleri ile aile sağlığı elemanlarına, yapılan yasal düzenlemeyle ''İhtiyaç ve zaruret hasıl olduğunda haftalık çalışma süresi ve mesai saati dışında'' nöbet yükümlülüğü getirildiğine dikkat çekildi.

 

Genelgede, illerde konu ile ilgili farklı uygulamaların devam ettiği belirtilerek nöbet sistemi oluşturulurken şu yolun izleneceği belirtildi.

 


-Nöbetler, başhekim yardımcıları ve bütün uzman hekimler dahil, sağlık kurumunda görevli tüm hekimler ve yardımcı sağlık personelinin dahil edildiği havuzdan hazırlanacak nöbet listeleri doğrultusunda yürütülecek.

 

-Hizmetin, sağlık kurumunun kendi personeliyle sürdürülememesi durumunda öncelikle ildeki diğer sağlık kurumlarından görevlendirme yapılacak.

 

-Buna rağmen, nöbet için ilave sağlık personeline ihtiyaç duyulması halinde, Halk Sağlığı Müdürlükleri ile koordine edilmek suretiyle aile hekimliği hizmetlerinde aksamaya mahal verilmeden aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarından da nöbet hizmetlerinde yararlanılabilecek.

 


Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının üzerindeki iş yükü fazlalılığına dikkat çekti. Getirilen nöbet sistemi ile aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının hizmet verme noktasında oldukça zorlandığını belirten Genel Başkan Metin Memiş bu durumun hem aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarını hem de hastaları ciddi anlamda mağdur edeceğini söyledi. Bu genelgenin sahada rahatlama sağlayacağını belirten Memiş sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yayınlanan bu genelge nöbet sistemindeki karışıklığa son verecektir. Ancak Bakanlığın bu tip geçici çözümler yerine daha uzun vadeli ve sağlık çalışanlarını rahatlatacak çözümleri ortaya koyması gerekir. Yaptığımız araştırmalar, Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında ülkemizde 120 bin hekim ve bunun yaklaşık üç katı hemşire ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bakanlığın sağlıkta istihdam politikaları üzerine daha çok eğilmesi gerekir."

 

  • PAYLAŞ :